Garda Forestieră a confiscat aproape patru sute de metri cubi de lemn într-o singură săptămână

Inspectorii Gărzii de Mediu Suceava au confiscat aproape patru sute de metri cubi de lemn rotund și cherestea într-o singură săptămână.

Controalele au fost făcute de echipe mixte formate din inspectori ai Gărzii Forestiere Suceava și polițiști din cadrul IPJ Suceava. Pe lângă controalele în exploatările forestiere sau în cantoanele silvice, s-au efectuat controale privind circulația materialelor lemnoase pe drumurile publice și la operatorii economici care prelucrează, depozitează sau comercializează material lemnos.

În total, au fost identificate 25 de cazuri de încălcare a legislației în vigoare, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 102.000 de lei. În afară de lemnul confiscat fizic, s-au confiscat valoric aproape 200 de metri cubi de lemn rotund și 186 de metri cubi de cherestea rășinoase, cu o valoare de 241.000 lei.

Un caz deosebit a fost constatat la un operator economic din localitatea Brodina. Pentru că s-a încurcat în hârtii, operatorul economic a rămas fără lemn care este posibil să fi fost tăiat legal.

„Acesta a semnat reprimirea unei partizi la sfârșitul anului trecut, fără a fi consemnat stocul de lemn rămas în partida respectivă. Ulterior reprimirii partizii, a transportat materialul lemnos din pădure în depozit. Doar că, în cazul acesta, legile în vigoare consideră lemnul fără proveniență legală astfel încât s-a impus confiscarea cantității de 77,7 metri cubi de lemn rotund rășinoase, cu o valoare estimată la 19.036 lei. Pentru expedierea de material lemnos fără proveniență legală a fost aplicată și o amendă de 5000 lei. Repetăm recomandarea ca operatorii economici forestieri să fie foarte atenți la documentațiile legate de autorizarea, predarea și reprimirea partizilor forestiere, la întocmirea avizelor de însoțire a materialului lemnos, pentru că un lemn, pe care îl consideră recoltat legal la un moment dat, își poate pierde proveniența legală prin nerespectarea obligațiilor impuse de legislația în vigoare”, a explicat Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava.

Articolul precedentOmul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi a construit primul metru de autostradă din Moldova VIDEO
Articolul următorUn sucevean a fost accidentat mortal de o mașină, în localitatea bistrițeană Coldău