Tineri din Suceava, Neamț și Harghita, premiați pentru promovarea patrimoniului local

Profesori, bibliotecari, primari, directori de școli, părinți, preoți și antreprenori au participat, la Suceava, la Gala „Tineri în acțiune pentru ecoturism”.

Profesori, bibliotecari, primari, directori de școli, părinți, preoți și antreprenori din destinațiile ecoturistice Ținutul Zimbrului, Țara Dornelor și Harghita s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute la Suceava pentru a celebra realizările copiilor și tinerilor din cluburile GreenIMPACT, care au lucrat împreună timp de aproape doi ani pentru a descoperi patrimoniul local al zonelor în care trăiesc și pentru a învăța cum să contribuie la promovarea și valorificarea lui.

Desfășurată vineri, la hotel Continental, Gala „Tineri în acțiune pentru ecoturism” a oferit participanților șansa de a admira, de a degusta și de a evalua, într-o șezătoare, produsele și serviciile gândite de impacți în proiectele implementate până acum.

„Copiii au nevoie de aripi, ca să țintească tot mai sus, dar și de rădăcini, ca să aibă un loc al lor”, a spus Mirela Verdeșescu, liderul clubului GreenIMPACT de la Panaci, despre contribuția clubului în dezvoltarea tinerilor. Clubul pe care-l coordonează a contribuit la nașterea brandului comunei Panaci, cunoscută drept „Tărâmul izvoarelor”, după ce impacții au mobilizat întreaga comunitate să redescopere și amenajeze 17 izvoare cu apă minerală. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care au primit un certificat de apreciere de la Fundația Noi Orizonturi, organizația care a lansat rețeaua de cluburi GreenIMPACT.

Au mai primit certificate de apreciere:

  • GreenIMPACT Bîra, județul Neamț, pentru publicarea cărții “Delicii din bucătăria bunicii”, care promovează la nivel național bucătăria din ecodestinația Ținutul Zimbrului și pentru cele mai multe ore de voluntariat.
  • GreenIMPACT “CSB GreenIMPACT” din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, ecodestinația Țara Dornelor, pentru amenajarea unui punct de belvedere care pune în valoare un obiectiv turistic local.
  • GreenIMPACT “Pretutindeniarzii” din Corbu, județul Harghita, pentru felul în care a promovat stilul de viață al străbunilor, transformând fotografii vechi în vederi care spun povești.
  • GreenIMPACT “Cercetașii curioși” din Dorna Arini, județul Suceava, ecodestinația Țara Dornelor, pentru implicarea unor turiști străini în activitățile de voluntariat ale clublui.
  • “Cercetașii GreenIMPACT” din Dorna Candrenilor județul Suceava, ecodestinația Țara Dornelor, pentru că a readus la viață o casă tradițională amenajată ca muzeu.
  • GreenIMPACT “Petrodava” din Piatra Neamț, județul Neamț, ecodestinația Ținutul Zimbrului, pentru felul în care a promovat complexul “Acvariul de piatră” și cultura Cucuteni.
  • „Mirror GreenIMPACT Răucești”, județul Neamț, ecodestinația Ținutul Zimbrului, pentru organizarea și introducerea unui festival de folclor în calendarul evenimentelor anuale din Ținutul Zimbrului.
  • GreenIMPACT “Vânătorii de IMPACT” din Vînatori – Neamț, jud. Neamț, ecodestinația Ținutul Zimbrului pentru promovarea unui element local – zimbrul – pe un obiect utilitar (tocătoare din lemn).

Cluburile de inițiativă comunitară pentru tineri GreenIMPACT, înființate în zone cu destinație ecoturistică, au misiunea de a promova patrimoniul local. Peste 600 de copii, majoritatea din mediul rural, învață astfel despre comorile pe care le au acasă și despre cum pot să le pună mai bine în valoare. În acest proces ei devin mai implicaţi, mai responsabili şi mai încrezători în forţele proprii, dobândind valori, atitudini şi abilităţi care pot să-i ajute cu adevărat în viață.

Articolul precedentCod galben de vânt pentru județul Suceava
Articolul următorProtest al procurorilor suceveni anunțat pentru ora 15.00. Parchetele își suspendă activitatea pentru două săptămâni