Profesorul Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater”, a declarat într-o Ediție specială la Realitatea PLUS că guvernanții au în analiză introducerea unui nou tip de pensie, pensia moștenită, diferită de pensia de urmaș, care există în prezent.

„Care este esența ei. Este că timp de doi ani moștenitorii legali beneficiază de o pensie moștenită egală cu 100% din pensia celui care s-a prăpădit. Care pensie putea să fie deja atribuită persoanei respective, sau să nu fi fost la pensie. Sunt două articole esențiale în această propunere de lege. O dată, persoanele care decedează până la vârsta de pensionare, dar care îndeplinesc toate condițiile: stagiu complet de cotizare și așa mai departe. Cu alte cuvinte, care s-ar fi putut pensiona chiar înainte de acel 63 la doamne și 65 la bărbați, acestea sunt considerate limitele astăzi în România, pot beneficia urmașii lor de pensia despre care vă vorbeam timp de doi ani 100%. Persoanele care sunt urmași legali. Asta înseamnă soție, înseamnă copii,” a precizat Anton Hadăr. 

„Al doilea caz este invers. Ai ieșit la 63 de ani la pensie, dar în perioada asta, între 63 și 65 la doamne și între 65 și 67 la bărbați, adică vârsta de pensionare plus doi, iarăși (n.r. se beneficiază de) 100%. Și articolul ultim, cei care mai pot beneficia de pensie de urmaș, copii fiind sprijiniți de această posibilitate merge pensia de urmaș cea clasică, care este nesemnificativă față de o pensie la limită de vârstă,” a concluzionat Hadăr.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentPensiile speciale ale magistraților vor fi RECALCULATE. Sporurile bugetarilor, plafonate la 20%
Articolul următorElevii şi preşcolarii au reînceput cursurile! Excepție, cei în clasele terminale