Deși se spune că mestecatul de gumă în public nu dă bine, există și un alt motiv pentru care n-ar trebui să mestecăm guma de mestecat. Specialiștii, în urma unor studii, explică, de fapt, de ce să nu mai mesteci gumă, precizând și pericolul din spatele acestui obicei. Dacă ești un pasionat de guma de mestecat, ar trebui să citești ceea ce explică specialiștii.

Ingredientele din guma de mestecat pot fi consumate în condiții de siguranță, iar acțiunea de a mesteca poate avea chiar beneficii pentru sănătatea mentală și fizică. Cu toate acestea, unele persoane au dureri de maxilar sau dureri de cap în urma mestecatului.

Oamenii folosesc guma de mestecat sub diferite forme de mii de ani. Primele gume au fost făcute din seva copacilor, cum ar fi molidul sau chicle Manilkara. Cu toate acestea, majoritatea gumelor de mestecat moderne sunt fabricate din cauciucuri sintetice.

Ce este guma de mestecat?

Guma de mestecat este o substanță moale, cauciucată, care este concepută pentru a fi mestecată, dar nu înghițită. Rețetele pot varia de la o marcă la alta, dar toate gumele de mestecat au următoarele ingrediente de bază:

  • Gumă. Aceasta este baza cauciucată nedigerabilă, folosită pentru a da guma de mestecat.
  • Rășină: Aceasta se adaugă de obicei pentru a întări guma și pentru a o ține împreună.
  • Umpluturi. Umpluturile, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt folosite pentru a da textură gumei.
  • Conservanți. Aceștia sunt adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate. Cea mai populară alegere este un compus organic numit butilhidroxitoluen butilicat (BHT).
  • Înmuiere. Aceștia sunt folosiți pentru a reține umiditatea și a împiedica întărirea gumei. Aceștia pot include ceruri precum parafina sau uleiuri vegetale.
  • Îndulcitori. Zahărul din trestie de zahăr, zahărul din sfeclă și siropul de porumb sunt îndulcitori populari. Gume fără zahăr folosesc alcooli de zahăr, cum ar fi xilitolul, sau îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul.
  • Aromatizanți. Se adaugă arome naturale sau sintetice pentru a da gumei gustul dorit.

În timp ce guma de mestecat are unele beneficii potențiale, mestecatul unei cantități prea mari de gumă ar putea provoca unele efecte secundare nedorite. Dacă vorbim despre guma de mestecat fără zahăr, aceasta conține laxative și FODMAP-uri, iar alcoolii de zahăr folosiți pentru a îndulci guma fără zahăr au un efect laxativ atunci când sunt consumați în cantități mari. Acest lucru înseamnă că mestecarea unei cantități mari de gumă fără zahăr ar putea provoca tulburări digestive și diaree. În plus, toți alcoolii de zahăr sunt FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive persoanelor cu sindromul colonului iritabil.

Articolul precedentCare sunt secretele celor mai delicioși cartofi prăjiți
Articolul următorStatele Unite transmit că sateliții americani au detectat o explozie chiar înainte de ruperea barajului Kakhovka. Nu există dovezi despre autorul operațiunii