Direcţia de Sănătate Publică(DSP) Suceava, în parteneriat cu Centrul Iochebed Suceava și Asociația SAMAS (prima reţea naţională de Asistenţi de Sănătate pentru Mame şi Sugari), Unitățile Administrativ Teritoriale Serbăuți, Stulpicani, Ciprian Porumbescu, marchează în perioada 1-7 August, „Săptămâna Mondială a Alăptării” şi organizează campania cu sloganul „Alaptarea – fundament al vieții”.

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, pentru a încuraja alimentația la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. SMAS celebrează Declaraţia Innocenti elaborată de politica OMS şi UNICEF – în august 1990, pentru a proteja, promova şi sprijini alăptarea: „alimentația la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie”.Sloganul campaniei „Săptămâna mondială a alăptării 2018” este Alăptarea – fundament al vieții”. Alăptarea este o soluție universală care oferă tuturor un start corect și șanse egale în viață.Potrivit DSP Suceava obierctivul general al campaniei îl reprezintă asigurarea unei nutriții optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni. Printre obiectivele specifice se numără creșterea la 50% a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, până în anul 2025. În prezent, la nivel mondial, mai puțin de 40% dintre copii sunt alăptați exclusiv la sân în primele 6 luni.  Alte obiective: îmbunătățirea stării de sănătate şi alimentație a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces infantil şi matern, creșterea nivelului de informare, conștientizare și responsabilizare a populației privind alimentația și sănătatea nou născutului și copilului mic prin creșterea accesibilității la informații de specialitate de bază precum și diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă, reducerea cheltuielilor pentru sănătate(reducerea cheltuielilor de spitalizare și tratament), din gospodărie (alăptarea este accesibilă oriunde și oricând, este gratuită) și de mediu (laptele de mamă este ecologic, nu poluează).

Țintele majore ale campaniei sunt: profesioniștii din asistența medicală primară (medici de familie, moașe, asistente medicale generaliste, asistente comunitare, consilieri pentru alăptare, voluntari), cei care se ocupă de sănătatea copiilor până la împlinirea vârstei de 24 de luni, gravide sau femei care alăptează precum și părinții acestora.

OMS și UNICEF recomandă: începerea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere, alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață, alăptarea continuă până la doi ani sau mai mult, cu introducerea unor alimente complementare (solide) și sigure, adecvate din punct de vedere nutrițional, după vârsta de șase luni.

Potrivit DSP există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra mamei, creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială, iar în cazul copilului  combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia și cariile dentare și sporește inteligența.

Ultimele studii(ale Asociației SAMAS) arată că în prima luna după naștere, româncele își alăptează copiii în procent de 80%. Rata alăptării exclusive a copilului până la șase luni este în creștere, ajungând la 29,8% in 2016, față de 12,6% în 2011.

În cadrul campaniei este prevăzuta desfășurarea “Caravanei alăptării”, ce include acțiuni de informare

şi seminarii pentru femei gravide, femei care alăptează, părinți și viitori părinți susținute de asistent social Pintilei Mihaela în localitățile Șerbauti, Stulpicani, Ciprian Porumbescu , care vor sublinia importanţa alăptatului la sân pentru mame, copii și societate în general. De asemenea vor avea loc acțiuni de distribuire de postere și fluturași c informații privind importanța alăptării la sân a sugarilor.

 

Articolul precedentFOTO Un cioban și animalele sale au rămas captivi în mijlocul apelor, la Vornicenii Mari
Articolul următorAccident rutier cu două victime, după ce o mașină a intrat pe contrasens FOTO