Directorul unui gimnaziu din regiunea Cernăuţi, demis pentru activitatea sa în apărarea limbii române

Ștefan Mitric, directorul unei școli gimnaziale din regiunea Cernăuți, a fost demis de autoritățile ucrainene. El susține că motivul l-ar reprezenta activitata sa în apărarea limbii române.

Ştefan Mitric a fost eliberat săptămâna trecută din funcţia de director al gimnaziului din Crasna, regiunea Cernăuţi. Școala este o instituţie de învăţământ cu predare în limba română. Directorul a fost demis chiar la început de an şcolar, pe fondul tensiunilor generate de noua Lege a educaţiei. Actul normativ restrânge progresiv spaţiul acordat disciplinelor studiate în colegii şi în licee în limbile minorităţilor naţionale, printre care şi cea română, în avantajul limbii ucrainene, informează agenţia de presă BucPress.

Într-un interviu acordat duminică platformei BucPress, Ştefan Mitric, pedagog român din nordul Bucovinei şi consilier regional în Cernăuţi, a declarat că el consideră eliberarea sa din funcţie drept un act „de intimidare a românilor” din regiunea Cernăuţi.

Mitric a explicat faptul că motivul demiterii sale ar fi participarea sa la diferite manifestaţii româneşti, activităţi de apărare a limbii române în şcoli, refuzul de a deschide clase cu predare în limba ucraineană, dar şi acţiunile sale în apărarea limbii şi culturii române din funcţia de consilier regional.

El a precizat că decizia de eliberare din funcţia de director i-a fost comunicată în data de 1 septembrie 2018. Decizia de demitere i-a fost înmânată după careul tradiţional de început de an şcolar. Ștefan Mitric a menționat că va contesta această decizie în instanţă.

Ștefan Mitric a refuzat să deschidă clase în limba ucraineană în școala românească din Crasna

Întrebat de jurnalişti, Mitric a declarat că a abordat în permanenţă problema limbii române în şcoli. El a participat la un protest paşnic împotriva Legii educaţiei adoptată în septembrie 2017 de Parlamentul ucrainean. Totodată, a refuzat să deschidă clase cu predare în limba ucraineană la Gimnaziul din Crasna. Asta în pofida unor presiuni enorme exercitate de conducerea locală.

Ştefan Mitric este şi preşedinte al Asociaţiei Malanca din Crasna. Organizaţia este partener a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni de la Bucureşti în proiectul acordării de burse etnicilor români din regiunea Cernăuţi. Mitric este și consilier regional. Din această funcție, el a iniţiat în 2017 o procedură de apel în cadrul Consiliului Regional Cernăuţi către Rada Supremă pentru anularea Legii educaţiei, însă iniţiativa sa nu a fost susţinută de majoritatea deputaţilor ucraineni.

Ştefan Mitric consideră că autorităţile încearcă în acest mod să intimideze directorii de şcoli cu predare în limba română. El a menționat că şi recent a fost demis și Valeriu Leviţchi, director la şcoala din Ropcea, raionul Storojineţ. Levițchi ar fi fost demis pentru că „nu a vrut să deschidă o clasă în limba ucraineană”.

Articolul precedent16 dosare penale făcute în două zile de polițiștii din Marginea
Articolul următorDSP Suceava a primit prima tranșă de vaccin antigripal