Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă. Drumarii suceveni sunt acuzați că în locul în care a avut loc un accident rutier mortal, într-o curbă periculoasă, nu erau montate indicatoare rutiere și nu erau tăiați copacii de pe marginea drumului.

Astfel, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată a șoferului care a produs accidentul pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau alte substanțe și ucidere din culpă şi a Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, prin reprezentant legal, pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Accidentul a avut loc în după-amiaza zilei de 14 decembrie 2015. Andrei H., din comuna Verești, în timp ce conducea autoturismul marca VW Polo, pe DJ 290, în afara localității, din direcţia Fântânele către Verești, nu a adaptat viteza la condițiile de drum, iar în momentul în care a ajuns la km 9+780 metri, într-o curbă la stânga a pierdut controlul volanului, a ieșit în afara părții carosabile în partea dreaptă, având în vedere sensul de mers și a intrat în coliziune laterală dreapta cu un copac de pe marginea drumului. În momentul producerii accidentului bărbatul de 27 de ani avea o alcoolemie de aproximativ 1,35 g% alcool pur în sânge conform raportului de expertiză medico-legală, întocmit de IML Iași,

În urma impactului autoturismul s-a răsturnat pe cupolă. Accidentul s-a soldat cu decesul unui bărbat de 47 de ani, pasager în autoturism pe scaunul din dreapta față.

În același caz a fost trimisă în judecată și Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava pentru că nu a luat măsurile corespunzătoare în sensul montării indicatoarelor de avertizare a participanților la trafic cu privire la existența unei curbe deosebit de periculoasă și de restricționare a vitezei pe sectorul de drum de pe DJ290, la km 9+870 m situat între localitățile Fântânele – Verești. Totodată drumarii suceveni sunt acuzați că nu au îndepărtat arborele situat la limita drumului, în dreptul curbei deosebit de periculoase, arbore ce a reprezentat și prezintă în continuare un pericol potențial pentru participanții la trafic.

Potrivit procurorilor, singura posibilitate de evitare a accidentului era ca șoferul să fi condus autoturismul marca Volkswagen Polo cu viteza de maxim 60 km/h. În momentul producerii accidentului nu exista o astfel de restricționare a vitezei și nu era plasat un indicator vertical care să atenționeze participanții la trafic că există o curbă deosebit de periculoasă. În acest caz, o problemă deosebită a reprezentat-o curba dublă, care fizic a fost și este o curbă deosebit de periculoasă. În astfel de situații, este necesar ca administratorul de drum să monteze indicatoare de avertizare a participanților la trafic, că există o curbă deosebit de periculoasă și să restricționeze viteza pe acel sector de drum.

Această problemă a fost rezolvată după accident prin plasarea unor astfel de indicatoare. Arborele reprezintă încă un pericol potențial pentru participanții la trafic, fiind la limita drumului, astfel că administratorul drumului trebuia să ia măsuri pentru îndepărtarea acestuia.

„. . . În aceste condiţii, se constată că în producerea accidentului rutier soldat cu decesul victimei L.C.N., a existat o cauză predominantă, respectiv lipsa indicatoarelor rutiere de semnalizare a curbei și de restricționare a vitezei, precum și de neluarea măsurilor pentru îndepărtarea arborelui şi o cauză concurentă, constând în acțiunile inculpatului care se afla sub influența băuturilor alcoolice și nu a adaptat viteza la condițiile de drum, având în vedere că a mai circulat pe acel sector de drum și a observat curba la un moment dat, acţiuni/inacţiuni culpabile care, împreună, au creat condiţiile propice şi necesare producerii accidentului și rezultatului mai grav, iar nerealizarea oricăreia dintre elementele determinante sau concurente, ar fi fost de natură să întrerupă lanţul cauzal şi implicit să evite producerea accidentului rutier soldat cu decesul victimei. Din analiza tuturor împrejurărilor cauzei s-a stabilit că, dacă oricare dintre inculpaţi şi-ar fi îndeplinit obligaţiile conform cerinţelor legale care guvernau activitatea acestora, lanţul cauzal ar fi fost întrerupt, ceea ce ar fi condus la evitarea producerii rezultatului constând în decesul victimei. . .”, se arată în comunicatul de presă transmis de Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Articolul precedentCozmin Gușă: „Sper ca atitudinea în PSD să fie: identificarea obraznicilor, punerea la colț, apoi un proces de analiză a fiecăruia”
Articolul următorConsilierul local Bogdan Bicsi, fost viceprimar al Sucevei, a murit marți seară, la Spitalul Județean