Un depozit frigorific care funcționează de două săptămâni într-o zonă rezidențială din Șcheia a fost reclamat la Prefectura Județului Suceava.
Construit pe strada strada Petru I. Mușat din Șcheia, depozitul pare să nu dețină niciun fel de aviz sau autorizație de la autoritățile statului.
Din cauza vacarmului făcut în fiecare dimineață începând cu ora 4.00 de camioanele care vin să descarce și să încarce marfă, viața vecinilor s-a transformat într-un adevărat coșmar. Camioanele compuse din cap tractor și remorci agabaritice generează vibrații, zgomote, poluare atmosferică de la gazele de eșapament și blocaje rutiere ca urmare a manevrelor de parcare, întoarcere, intrare-ieșire.
O petiție semnată deja de 15 familii din Șcheia a fost depusă la Instituția Prefectului. În petiție se solicită înființarea unei comisii interinstituționale care să verifice mai multe aspecte din care rezultă posibile încălcări ale legii în cazul construirii și funcționării depozitului fantomă.
Oamenii reclamă faptul că deși în zonă PUZ-ul prevede doar construirea imobilelor de locuit, depozitul are înălțime de peste 12 metri și are scop industrial, motiv pentru care solicită să fie verificată legalitatea autorizației de construire, dacă aceasta există. La Oficiliul de Cadastru și Publicitate Imobiliară nu apare nicio mențiune privind intabularea terenului suprafețe pe numele unei persoane juridice sau fizice. Se semnalează și faptul că eventuala autorizație a fost eliberată fără a se solicita acordul vecinilor deși nu sunt respectate distanțele privind umbrirea, iar clădirea produce noxe și vibrații.
Ce nereguli au identificat vecinii depozitului clandestin
Pe de altă parte, terenul dintre depozit și strada Petru I. Mușat se află în domeniul public al comunei Șcheia, motiv pentru care se solicită verificarea legalității utilizării terenului respectiv. În plus, podețul de acces spre depozit a fost construit ilegal, peste un proiect finanțat de fonduri naționale și europene prin programul PNDR.
Apoi, alte probleme ridicate sunt cele privind oportunitatea construirii unui astfel de obiectiv lângă Școala Gimnazială din Șcheia, lipsa autorizării privind securitatea la incendiu și inexistența autorizației de mediu. Având în vedere că în clădire sunt depozitate produse alimentare congelate sau refrigerate, petenții atrag atenția cu privira la legalitatea acordării avizelor din partea DSVASA Suceava.
Legalitatea accesului autocamioanelor cu tonaj agabaritic într-o zonă rezidențială, cu drum destinat riveranilor, la ore matinale 4.00-6.00, este o altă chestuire ridicată de locanici.
Reclamații au mari îndoieli că depozitul respectiv respectă regulile care intre în sfera de competență a DSVSA, ANAF, ITM, ORC, APM, fiind semnalate mai multe aspecte privind nerespectarea legislației în vigoare sau nedeținerea avizelor și autorizațiilor prevăzute de lege.