Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc aniversează, în această lună, 95 de ani de la înființare, manifestările festive fiind programate pentru vineri, 15 noiembrie, începând cu ora 9.00.

La activitate au fost invitați reprezentanți ai conducerii Ministerul Apărării Naționale, oficialități ale instituțiilor publice locale și județene, absolvenți, cadre didactice și militare active sau în rezervă.

Evenimentul va fi marcat printr-un ceremonial militar, un spectacol aniversar și vizitarea colegiului.

Imagine

 

Potrivit reprezentanților unității, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” continuă tradițiile Liceului Militar „Ștefan cel Mare”, inființat la 25 noiembrie 1924, la Cernăuți, actul său de naștere fiind consfințit prin Inalt Decret Regal nr. 3889, semnat de regele Ferdinand.

 

Evenimentele din perioada 1940-1945 au marcat existenţa liceului, determinând mutarea acestuia şi apoi desfiinţarea pentru o perioadă de 8  ani. Liceul îşi redeschide porţile la 1 septembrie 1953 la Câmpulung Moldovenesc. Timp de 3 ani, până la terminarea edificiului special construit şi amenajat, liceul a funcţionat la Iaşi. La Câmpulung Moldovenesc unitatea de învățământ va cunoaște  cea mai lungă și stabilă perioadă a existenței sale, din 1956 și până în prezent.

Imagine

 

“La ceas aniversar, bilanțul este copleșitor: peste 12.000 de elevi, cuprinși în 80 de promoții. Cei mai mulți dintre absolvenții colegiului au îmbrățișat și s-au remarcat în cariera militară, aproximativ 200 ajungând la gradul de general, 10 devenind șefi ai structurilor militare centrale, iar 15 au fost decorați cu Ordinul Mihai Viteazul. Alți absolvenți sunt recunoscuți ca specialiști în științe militare, personalități în cercetarea științifică, în viața economică, socială și culturală… Calitatea desăvârșită a actului didactic și educativ a fost recunoscută de Ministerul Educației Naționale prin acordarea titlului de Colegiu național, începând cu anul 2014. Pentru performanțele deosebite obținute în activitatea de promovare și dezvoltare a dimensiunii europene a educației, în anul 2013, 2016 și 2019 instituția a fost declarată Şcoală Europeană”, au precizat reprezentanții unității de învățământ.