Tinerii care termină liceul sau facultatea în această vară pot depune documentele pentru a beneficia de ajutor de șomaj pe o perioadă limitată. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească și ce acte sunt necesare.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a transmis că absolvenții de liceu și de facultate au dreptul la un ajutor în valoare de 330 de lei, timp de 6 luni.

”Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza cărora îşi au domiciliul şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002”, precizează ANOFM, potrivit Edupedu.

Tinerii care vor să obțină indemnizație de șomaj trebuie să aibă, așadar, 16 ani împliniți și să fi absolvit fie liceul, fie o școală profesională, fie facultatea. Actele pe care trebuie să le depună în termen de două luni de la absolvire sunt:

– actul de identitate;

– actele de studii și de calificare, în original;

– declarație pe proprie răspundere că persoana nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă sau doar anumite tipuri de activități;

– declarație pe propria răspundere a absolvenților că, la data solicitării dreptului, nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământi;

– adeverință care confirmă că solicitantul de ajutor de șomaj s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditat conform legii.

Articolul precedentNicoale Ciucă pune capăt zvonurilor
Articolul următorSeceta extremă lovește România înainte de mijlocul verii