Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă, vizibilitatea fiind redusă pe mai multe drumuri din toate județele Moldovei.

Administrația Naționala de Meteorologie a emis în această dimineață o avertizare imediată (nowcasting), pentru județele Moldovei printre care și Neamț:

Potrivit meteorologilor, în intervalul 9:00 – 12:00, în zonă joasă a județului Neamț se vor semnala: „local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m și trecător și izolat burniță”.

Avertizarea meteo este valabilă și pentru zona joasă a județelor Bacău, Suceava, Vrancea și pentru județele Botoșani, Galați, Vaslui și Iași

Conform Poliției Române (IGPR), ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice.

Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Recomandăm ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă. – transmite IGPR

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare.

Reamintim obligaţia conducătorilor de  autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Recomandăm şi celorlalţi conducători  auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceaţă.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic. – mai atenționează IGPR