Afacerist condamnat pentru fraude cu fonduri UE, prins în timp ce încerca să fugă din țară

Un afacerist care a fost condamnat marți la închisoare cu executare pentru fraude cu fonduri europene a fost prins în Vama Siret în timp ce încerca să fugă din țară.

Miercuri, la ora 6.40, în Vama Siret s-a prezentat pe sensul de ieșire din țară un microbuz Mercedes Benz. Pasager în mașină se afla Adrian Cătălin Stoica, de 44 de ani, un afacerist cu domiciliul în Vaslui. Vameșii au constatat că bărbatul era urmărit pentru a executa o pedepasă cu închisoarea.

În ziua precedentă, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta.

Adrian Cătălin Stoica a fost reținut și predat polițiștilor de la IPJ Suceava.

Tun de 7,5 milioane de lei din fonduri europene

Adrian Cătălin Stoica a fost trimis în judecată de procurorii DNA Bacău în decembrie 2014. Dosarul viza ilegalități într-u proiect de înființare a unei fabrici de lapte. Beneficiară al proiectului era SC Sergio Com SRL, firmă administrată de Elena Cojocaru. Pentru obținerea finanțării de 15,6 milioane de lei, beneficiarul a depus la OJPDRP un dosar cu mai multe acte false. Printre documentele false se numărau și acte emise de SC Bavasim Com SRL, firmă administrată de Adrian Cătălin Stoica.

Ulterior, beneficiarul a decontat 7,5 milioane de lei din fonduri europene pentru lucrări care nu au fost executate niciodată. Banii au fost decontați în baza unor facturi fiscale, devize de lucrări, liste de utilaje, ordine de plată emise de SC Bavasim Com SRL.

Marți, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv pe Adrian Cătălin Stoica la trei ani și patru luni de închisoare. În același dosar, Constantin Sergiu Cojocaru și Elena Cojocaru au primit condamnări de câte trei ani de închisoare cu suspendare. Inculpații sunt obligați să înapoieze statului suma de 3,8 milioane de lei.

Articolul precedentUn sucevean ar fi înjunghiat mortal un basarabean, într-o parcare din Belgia
Articolul următorUn șofer urmărit de poliție a ajuns în stare gravă la spital după ce a provocat un accident VIDEO