Acțiune de amploare desfășurată de polițiștii suceveni pentru prevenirea furturilor și înșelăciunilor comise de infractorii voiajori. Oamenii legii au aplicat 137 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 60.000 lei.

Acțiunea a fost organizată în perioada 19-22 octombrie, fiind vizată în special zona sudică a judeţului, dar și zonele din proximitatea principalelor drumuri naționale și europene care tranzitează județul.

În total peste 200 de poliţişti au fost prezenţi pe drumurile europene, naţionale şi judeţene care fac legătura cu judeţele Mureş, Harghita, Neamţ, Iaşi, Botoșani și Bistrița Năsăud. De asemenea, polițiștii au acționat şi în celelalte zone ale judeţului.

La acțiune au participat și poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Suceava şi poliţiştii judiciarişti de la nivelul subunităţilor, dar şi poliţiştii de ordine publică şi poliţiştii rutieri pentru oprirea în trafic a vehiculelor.

De asemenea, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și polițiștii din cadrul Grupului de lucru constituit la nivel județean pentru gestionarea problematicii preventive au desfășurat activități de instruire și informare în teren. Administratorii și angajații benzinăriilor din proximitatea drumurilor naționale și europene au fost instruiți cu privire la modul de abordare al infractorilor voiajori, aceștia solicitând în general date despre diverse persoane din localitățile limitrofe, asumându-și false calități de mambri ai familiilor, etc. De asemenea, au fost desfășurate instructaje cu angajați ai unităților bancare, ai salilor de jocuri si unităților economice, în vederea responsabilizării acestora pentru a nu oferi persoanelor necunoscute date și informații cu privire la cetățeni din comunitate sau bunurile și valorile deținute de către aceștia.

În cadrul acțiunii au fost desfășurate peste 20 de activități în sistem integrat de către structurile operative și polițiștii de prevenire. Au fost constatate patru infracțiuni, din care trei în flagrant. De asemenea, a fost pus în executare un mandat european de arestare și a fost identificat un autoturism furat. Poliţiştii au aplicat 137 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 58.186 lei.

Polițiștii au reținut cinci permise de conducere și au retras un certificat de înmatriculare. Oamenii legii au oprit și controlat peste 200 de autovehicule.  În total, au fost verificate, introduse în bazele de date şi aplicaţiile poliţiei, fotografiate şi amprentate 120 de persoane. Polițiștii au identificat pe raza municipiului Suceava un autoturism în valoare de aproximativ 30.000 euro, reclamat furat de către autoritățile poloneze.

De asemenea, în cadrul acțiunii au fost identificați doi bărbați din municipiul  Bârlad, judetul Vaslui și din municipiul Roman, județul Neamț autori ai unor infracțiuni de „înșelăciune” prin metoda șmen, comise în lunile septembrie și octombrie pe raza județul Suceava, fiind documentată activitatea infracțională a acestora.

„Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.   Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă.   De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de  cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică. De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile. Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.  În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!”, a precizat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.

Articolul precedentUn copil de zece ani a ajuns la spital după ce fratele mai mare l-a tăiat din greșeală cu drujba
Articolul următorRădăuți. Pieton beat, accidentat grav în timp ce traversa neregulamentar FOTO