Primul caz de infecție cu virusul West Nile a fost confirmat la o femeie în vârstă de 70 de ani, din municipiul Suceava. Pacienta este internată în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Cătălina Zorescu, directorul executiv al Direcție de Sănătate Publică Suceava, a precizat că instituția a primit vineri confirmarea de laborator a diagnosticului de meningită cu virusul West Nile la o femeie de 70 de ani. Pacienta cu o formă foarte gravă de boală a fost transferată în urmă cu o săptămână la spitalul din Iași, evoluția ei prezentă fiind în ușoară ameliorare. În perioada de incubație a bolii femeia a locuit în comuna Dumbrăveni, județul Suceava.” Am solicitat primariilor din cele două localități luarea de urgență a unor măsuri de efectuare a dezinsecției și de asanare a spațiilor din vecinătatea locuințelor care pot favoriza înmulțirea țânțarilor”, a precizat Cătălina Zorescu.
Potrivit reprezentanților DSP infecția nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțari infectați. Manifestările infecției sunt cele ale unei meningite/meningoencefalite însoțite de febră pentru care se recomandă adresarea urgentă către medicul de familie/unitățile medicale.
Cum impiedicăm înmulțirea țânțarilor:
Evacuarea apei din subsoluri;
Repararea instalațiilor de apa și canalizare din subsoluri și din apropierea locuințelor;
Renunțarea la pastrarea apei în butoaiele din curte sau protejarea lor de accesul
țanțarilor, acoperindu-le cu capace;
Îndepartarea gunoaielor menajere în care se pot adăposti tânțari.
Prin montarea unor plase metalice la ferestre.
Insectele de orice fel vor fi combătute cu insecticide administrate ritmic.
Cum să evităm înțepăturile de țânțari:
Montarea de plase la ferestrele locuințelor;
Folosirea în dormitoare de dispozitive contra țânțarilor;
Seara la ieșirea din locuință se vor purta haine care apară de ințepăturile de țânțari (jachetă cu mânecă lungă și închisă la gât, pantalon lung);
Insecticidele sub forma de aerosoli pot ajuta la îndepartarea țânțarilor, dar acestea trebuie utilizate cu precauție, evitând inhalarea directă.