Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis un mesaj, sîmbătă, cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.

 

„Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Omului, prilej să ne gândim serios asupra rolului pe care îl avem fiecare dintre noi pentru a respecta și proteja drepturilor celorlalți.

Cât de înțelegători suntem, cât de toleranți? Cât de dispuși suntem să acceptăm diferențele, să îl ascultăm pe celălalt, să privim dincolo de propriile convingeri, să găsim adevărul la care nu ne-am fi gândit în mod normal? Câți dintre noi sunt gata să sară în ajutorul unui semen căruia îi sunt încălcate drepturile?

 

Tema de anul acesta dedicată Zilei Internaționale a Drepturilor Omului este „Dreptul la siguranță şi pace. Educaţie, schimbare, emancipare”. Când drepturile unui singur om sunt încălcate, drepturile tuturor celorlalți sunt afectate. Tocmai de aceea, respectul pentru drepturile fundamentale rămâne parte din crezul meu, ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, dar şi ca mamă, soție și simplu cetățean al acestei țări.

Încheiem astăzi campania de 10 zile de conștientizare asupra fenomenului îngrijorător al violenței domestice, în special asupra femeilor. Cred cu tărie că toți oamenii au aceleași drepturi, indiferent de rasă, sex, culoare, limbă, religie, origine sau orice altă situație.

 

Am finalizat deja Strategia Națională pentru Egalitatea de Șanse și cred că săptămâna viitoare acest document important va fi ajunge în Guvern. În paralel, sunt în stadiu avansat Ghidul privind hărțuirea sexuală la locul de muncă, un document important, elaborat de specialiștii ANES împreună cu Institutul Român pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii, ale cărui prevederi urmează să fie implementate în toate instituțiile statului.

Din păcate, vom încheia anul 2022 cu cifre destul de îngrijorătoare în privinţa violenţei, fie ea domestică, verbală, psihologică, sexuală şi socială. Peste 66.000 de cazuri de violență domestică și aproape 15.000 de ordine de protecția emise, doar în primele 9 luni ale anului.

Reamintesc tuturor că, dacă sunteți victima violenței domestice sau sunteți martorii unui abuz, puteți sesiza această situație la HELPNET 0800.500.333, număr gratuit şi non-stop. Suntem pregătiți să vă ajutăm!”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Fcaebook.

Articolul precedentBugetul destinat Programului de susținere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022 a fost suplimentat
Articolul următorCampanie Realitatea PLUS: ”Vrem Petrom înapoi!” Alexandra Păcuraru: Vom strânge semnături pentru declanșarea unui referendum